ERF
search
accessibility

Iskustva studenata

Studentska iskustva sa studijskog boravka u inozemstvu možete pronaći u izborniku.

Ovo jedinstveno iskustvo studiranja u drugoj državi, upoznavanje novog grada, nove kulture, zajednički izlasci i putovanja su ono što je povezalo i formiralo jednu predivnu grupicu mojih internacionalnih prijatelja iz cijele Europe koje nikada neću zaboraviti. Moja očekivanja za Erasmus su bila velika, ali nisam mogla ni zamisliti koliko će mi pozitivnog Erasmus donijeti i koliko će se na kraju biti teško oprostiti od Genta i prijatelja s kojima sam stvorila nezaboravne uspomene.

Lucia Opačak i Tatajana Markić, boravak u Gentu u zimskom semestru 2022/2023

Preporučila bih ovo iskustvo svima, onima koji se boje života izvan Hrvatske, onima koji žele nova iskustva, svima koji su željni učenja, razvijanja i zabave. Možda se čini pomalo strašnim živjeti u drugoj državi, studirati na drugom fakultetu, ali jednom kada dođete svi strahovi pobjegnu i postane užitak istraživati i saznavati nove stvari. Uz sve što sam navela, upoznala sam jako puno ljudi, stekla prijatelje za cijeli život i iskusila mnogo novih stvari za koje sam mislila da nikada neću. Ovo iskustvo me obogatilo za cijeli život i zauvijek ću ga pamtiti kao jedno od najljepših razdoblja u mojem životu

Iva Križić, boravak u Pragu u zimskom semestru 2022/2023

Cjelokupno iskustvo pri povratku teško je opisati u malo riječi i prenijeti ga u potpunosti. Novi grad, nova sredina, nova rutina, nebrojena masa ljudi sa svih strana svijeta, a na kraju isto toliko avantura, uspomena i novostečenih prijateljstava. Situacija u kojoj smo se našle jednostavno nas je natjerala da izađemo iz vlastite zone komfora i naučimo puno o sebi, ali i svijetu. ako je na početku sve djelovalo strano i u jednu ruku strašno, brzo smo se prilagodile. Sva ta iskustva natjeraju te da se snalaziš u novonastalim situacijama i kroz to rasteš.

Klara Kunović i Anita Prekpaljaj, boravak u Nizozemskoj u ljetnom semestru 2021/2022

Unatoč pandemiji, ili bolje rečeno zbog pandemije, moje petomjesečno iskustvo razmjene bilo je izuzetno i ponekad se čini nestvarno. Definitivno sam izašla iz komfor zone, otvorila vidike i uvidjela koje sve mogućnosti se nude za mlade ljude i dokazala sama sebi da je sve moguće. Ako razmišljate o Erasmusu i jedinu prepreku vam predstavlja administracija i/ili nadoknade i ispiti po povratku, zaboravite na njih odmah. Ako vas koči strah od nepoznatog, prevelike odgovornosti ili nečeg trećeg, tada pogotovo preporučam odlazak i prevladavanje strahova. U usporedbi s onim što ćete dobiti od razmjene za sebe, ove brige nisu vrijedne niti spomena. Zaista je posebno bogatstvo steći prijatelje iz raznih dijelova kontinenta, pa i svijeta, s kojima će vas kasnije zauvijek vezati ovo nevjerojatno iskustvo i ako imate sreće, prijateljstvo za ostatak života. Erasmus će vas zasigurno, kao i mene, obogatiti kao osobu, ali i probuditi želju za još većim stvarima.

Antonija Klemenčić, boravak u Krakowu u ljetnom semestru 2019/20

Razmjena me naučila prihvaćanju, toleranciji, prijateljstvu; proširila mi je kako stručno tako i znanje o raznim kulturama i načinima života. Mjeseci koje sam provela u Krakovu omogućili su mi stvaranje povezanosti s studentima iz brojnih europskih država. Učili smo i o prijateljstvu koje nadilazi kilometre koji nas dijele, zajedno smo putovali i studirali, čak i kuhali specijalitete karakteristične za naše države. Smatram život u domu veoma bitnim aspektom razmjene jer mi je omogućio 50 i više sustanara. Preporučila bi ERASMUS svakom studentu jer omogućava razvitak na svakom području. Obogatila sam se iskustvom i spoznajama koje ću cijeli život pamtiti, ali i koje će mi koristiti u daljnjem životu.

Linda Dujmović, boravak u Krakowu u zimskom semestru 2018/19

Moja iskustva su apsolutno pozitivna, i smatram da je ovo bila najbolja odluka u mom životu. Ne bojte se, ne morate imati sve isplanirano-prepustite se avanturi i na kraju budite ponosni na sebe što se sve uspješno završilo. Iskustvo koje sam dobio je neprocjenjivo, i svakako će ostati dio mojih sjećanja još dugo vremena. "Erasmus is not one year in your life, but your life in one year."

Karlo Škrinjarić, boravak u Portugalu u zimskom semestru 2015./2016.

Erasmus je jedno izuzetno iskustvo koje je za svakog studenta. Neovisno o interesima i preferencijama vrlo je lako upoznati sebi slične ljude iz raznih zemalja. Prednost je upoznati rad fakulteta u drugoj državi, način prenošenja znanja na studente te različitost studentskog života u Hrvatskoj i izvan nje. Isto tako smatram da je jedna od najvećih dobiti zapravo razvoj znanja o općoj kulturi koji proizlazi iz upoznavanja i provođenja vremena s osobama različitih nacionalnosti, kultura i vjera te putovanja i upoznavanja države u kojoj studiraš, kao i okolnih država.

Matea Ugrina, boravak u Krakowu u zimskom semestru 2018/19

Od svog Erasmusa dobila sam puno više nego što sam očekivala. Mogu slobodno reći da je to do sada jedna od najboljih odluka u mom životu. Upoznala sam predivne ljude s kojima sam stvorila nezaboravne uspomene i prijateljstva. U nevjerojatnih 5 mjeseci postali smo svi kao jedna mala obitelj kojoj se bilo izrazito teško rastati i ostaviti naš voljeni Gent. Ako imate želju samo 1% otići na Erasmus obavezno odite. Vjerujte mi, nećete požaliti ni sekunde

Marija Iličić, boravak u Gentu u ljetnom semestru ak. god. 2017./2018.