Izložba "Tišina na sedmercu" (22. rujna - 6. listopada 2022.)

izlozba tisina na sedmercu posterNa Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu će se u razdoblju od 22. rujna do 6. listopada 2022. godine održati izložba "Tišina na sedmercu", posvećena povijesti hrvatske rukometne reprezentacije gluhih.

Izložba je oblikovana u suradnji Hrvatskog športskog muzeja i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a autorica je Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja.

Izložba je podijeljena u dvije cjeline. Prva cjelina prikazuje povijesni razvoj hazene i rukometa u svijetu i Hrvatskoj, dok se druga odnosi na osnivanje škola za gluhu djecu u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci, ali i prvih sportskih društava i rukometnih sekcija gluhih. Prikazani su veliki uspjesi hrvatske rukometne reprezentacije gluhih koja je do danas osvojila 7 medalja na europskim rukometnim prvenstvima gluhih, 2 zlatne medalje na svjetskim rukometnim prvenstvima gluhih i 12 medalja na olimpijskim igrama gluhih. Olimpijske igre gluhih u početku su se zvale Međunarodne igre gluhih i prve su održane u Parizu 1924. godine u organizaciji Međunarodnog odbora za sport gluhih. Međunarodne igre gluhih 1967. godine mijenjaju ime u Svjetske igre gluhih, dok su 2001. godine promijenile ime u Olimpijske igre gluhih. Na XI. Svjetskim igrama gluhih u Beogradu (Srbija) 1969. godine po prvi put se uključuje rukomet kao novi sport, a muška i ženska rukometna reprezentacija osvojile su 1. mjesto, ujedno je to bio i zadnji nastup ženske rukometne reprezentacije dok je muška rukometna reprezentacija nastavila nizati uspjehe.

Izložba završava videomaterijalima na kojima rukometaši Tomislav Bošnjak, Ivan Pajić i Kristijan Živković opisuju način na koji je pandemija koronavirusa utjecala na njihove pripreme za XII. Europsko rukometno prvenstvo gluhih koje se održalo od 18. do 27. lipnja 2021. u Zagrebu.