Odsjek za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju

O odsjeku

Znanstvena, nastavna, i stručno-klinička djelatnosti Odsjeka usmjerena je u dva glavna područja, u područje inkluzivne edukacije i područje socijalne inkluzije.

Znanstvena istraživanja nisu više usmjerena samo na osobitosti dječjeg razvoja, nego na evaluaciju učinaka posebnih metoda i pristupa te na istraživanje sustava podrške u odgoju i obrazovanju. Umjesto dijagnostike oštećenja provodi se nediskriminirajuća procjena edukacijskih potreba, a istraživanja pretpostavki integracije u pojedinačnim sustavima prerastaju u istraživanja interaktivnih inkluzivnih sustava; ispituju se interakcije djeteta i njegove uže socijalne sredine (obitelji, škole, vršnjaka) te utjecaj makro sustava na razvoj sustava podrške. Ove promjene dovele su do uvođenja pojma inkluzivne edukacije kako u suvremenim znanstvenim istraživanjima, tako i u studijskim programima, te relevantnoj stručnoj i znanstvenoj literaturi.

U području socijalne inkluzije implementiran je "socijalni model" koji za uspješnost rehabilitacije i socijalizacije dominantnu važnost pridaje utjecaju okoline i prilagodbi društva. No, čak i izrazito pozitivno usmjereni procesi rane intervencije, deinstitucionalizacije i društvene integracije sami po sebi ne mogu garantirati uspješnost bez znanstvene analize i evaluacije.

Područje socijalne inkluzije osuvremenjeno je tako pomakom iz područja pružanja pomoći i usluga u područje osiguravanja podrške, pri čemu osobe s invaliditetom prestaju biti pasivni korisnici i postaju aktivni sudionici osobno planirane podrške. Sukladno tome predmet znanstvenih istraživanja u najširem smislu postaje pitanje kvalitete življenja spomenutih osoba koje je dobilo svoje puno značenje kao koncept operacionalizacije procesa integracije i normalizacije.

Nastavna djelatnost članica Odsjeka ostvaruje se kroz izvođenje nastave niza predmeta na preddiplomskim i diplomskim studijima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, specijalističkom studiju "Rana intervencija u edukacijskoj rehabilitaciji", te doktorskom studiju "Prevencijska znanost i studij invaliditeta".

Pročelnica: doc. dr. sc. Jasmina Stošić
Telefon: +385 (0)1 245 7422
E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zamjenica pročelnice: izv. prof. dr. sc. Daniela Cvitković
Telefon: +385 (0)1 245 7423
E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.