Održava se treći EIT Health i-Days

Kreativan si, imaš puno ideja no ne znaš kako bi ih proveo u djelo, nedostaje ti tehničkog znanja, imaš tremu? Prijavi se na treće po redu EIT Health i-Dayse te nauči kako doći od ideje do gotovog proizvoda!

Innovation Days (i-Days) inicijativa je EIT Health zajednice znanja i inovacija koja se provodi tijekom listopada i studenog na preko 30 EIT Health partnerskih lokacija u Europi, čime se i Sveučilište u Zagrebu priključuje društvu najboljih europskih sveučilišta, a sve s ciljem promocije inovacija u području zdravlja, zdravstvene skrbi i zdravstvenog sustava.iDays 2021

Osim naglašene edukativne komponente cijelog događanja (učenje o inovacijskoj metodologiji – design thinking, lean metodology i dr.), namjera je i senzibilizirati temu među studentskom populacijom. Ovogodišnja tema je Zdravstvenim inovacijama do inkluzivnog društva.

U okviru EIT Health projekta po treći puta zaredom Sveučilište u Zagrebu organizira EIT HEALTH INNOVATION DAYS (i-Days), program razvoja inovacija u koji želi uključiti veći broj studenata! Ove godine program će biti raspoređen u četiri dana - 25., 26. i 27. listopada (16-19 h) studenti će oformiti timove i zajedno osmisliti rješenje za zadani problem, a 29. listopada (9-15 h) odvit će se natjecateljski dio u kojem će studenti predstaviti svoju ideju pred stručnim žirijem.

U utorak, 18. listopada (od 14.00 do 16.00 sati) održat će se online motivacijski događaj na kojem će sudionici moći moći poslušati inspirativna predavanja i sudjelovati na radionici na kojoj će dobiti kratki uvid u program samih i-Daysa. Sudjelovanje na ovom događaju nije uvjet za sudjelovanje u natjecanju.

Motivatori će biti:

  • prof. dr. sc. Željka Car, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu
    Pokrenula je multidisciplinarna istraživanja u području razvoja ICT usluga za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama. Voditeljica je znanstvenog Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju FER-a i koordinatorica multidisciplinarne Kompetencijske mreže ICT-AAC u okviru koje je razvijeno 50 javno objavljenih web i mobilnih aplikacija za potpomognutu komunikaciju.
  • prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (RiTeh te osnivač i direktor tvrtke E-Glas.
    Bavi se razvojem asistivnih tehnologija koje osobama s invaliditetom olakšavaju svakodnevicu. Neke od njih su sustav Servus koji omogućava upravljanje kućom pomoću govora i Serwantess komunikator koji osobama koje nisu u mogućnosti govoriti omogućava komunikaciju pogledom. Tvrtka E-Glas nedavno je razvila i prvu hrvatsku logopedsku aplikaciju Kokolingo koja pomaže djeci vrtićke i rane školske dobi u ispravljanju izgovora glasova. Profesor Vrankić je zajedno s timom s RiTeh-a razvio BCI (engl. brain-computer interface) komunikator koji precizno čita EEG signale mozga pomoću kojih osobe koje su „zaključane u tijelu“ i uopće ne mogu upravljati svojim tijelom mogu davati odgovore na jednostavna da/ne pitanja.

Natjecanje će svojim formatom biti slično hackatonu. Sudionici će naučiti kako prepoznati problem, kako pristupiti rješavanju i stvoriti proizvod, kako taj proizvod predstaviti investitorima te kako od proizvoda stvoriti uspješni poslovni model. Tema ovogodišnjih i-Daysa je Zdravstvenim inovacijama do inkluzivnog društva.

Rješenja sudionika (studenata) ocjenjivat će stručni žiri, a tri najbolja tima očekuju vrijedne nagrade. Pobjednički će tim biti nagrađen i sudjelovanjem na Winners’ Eventu, koji će se održati 27. studenog online, gdje će se natjecati protiv pobjedničkih timova iz drugih država. Također, dobit će podršku za daljnji razvoj svojih ideja te mogućnost uključivanja u EIT Health mrežu.

Za motivacijski događaj možete se prijaviti putem sljedeće poveznice: i-Days prijava na motivacijski događaj (18. listopad 2021.)

Prijave za natjecanje, koje će se održati potkraj listopada, već su otvorene, a prijaviti se možete putem sljedeće poveznice: i-Days prijava na natjecanje (25.-29. listopad 2021)

Više informacija o natjecanju očekujte uskoro na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora, a kako je bilo prošle godine, pogledajte u kratkom videu: EIT Health Innovation Days Zagreb 2020