Svjetski dan svjesnosti o autizmu 2. travnja 2021.

Dan svjesnosti o autizmu (World Autism Awerness Day) obilježava se svake godine 2. travnja diljem svijeta.

Da bi se upozorilo na specifičnosti poremećaja iz autističnoga spektra i potrebe ove osjetljive skupine, gradovi diljem svijeta sudjeluju u obilježavanju Dana svjesnosti o autizmu.

Manifestacijama u svim većim gradovima u našoj zemlji nastoji se usmjeriti pažnja javnosti na važnost razumijevanja prirode ovoga složenoga i u zadnjim godinama višestruko učestalijega razvojnoga poremećaja (svako 69. dijete, svake godine 17 % više osoba s autizmom).

Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu autizam je već prije dvadesetak godina dobio svoje mjesto u većem broju nastavnih kolegija, a Fakultet ostvaruje i suradnju s praksom te potiče volonterske i dobrotvorne akcije svojih nastavnika i studenata. Fakultet je i jedan od glavnih inicijatora obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Zagrebu, zajedno s nevladinim udrugama i Centrom za autizam.

Kontinuiranom suradnjom, zajedničkim projektima i povremenim aktivnostima tijekom proteklih godina veći broj sastavnica Sveučilišta u Zagrebu uključuje se i pridonosi unaprjeđenju kvalitete rada i potpori osobama s autizmom. Riječ je o Medicinskom fakultetu, Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Filozofskom fakultetu, Pravnom fakultetu – Studijskom centru socijalnoga rada, Katoličkom bogoslovnom fakultetu, Učiteljskom fakultetu i Grafičkom fakultetu.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se od 2008. godine, kada je 2. travnja uvršten u kalendar Svjetskih dana Ujedinjenih naroda.