COVID-19: Preporuka rektora Sveučilišta u Zagrebu vezana uz praktične i promptne mjere ograničavanja i sprječavanja širenja zaraze COVID-19 među studentima, nastavnicima i nenastavnom osoblju Sveučilišta u Zagrebu

Na temelju članka 13. Sveučilišta u Zagrebu, u skladu s preporukama Kriznog stožera vezano uz nCoV bolesti (COVID-19) Sveučilišta u Zagrebu zbog aktualne epidemiološke situacije, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras dana 20. listopada 2020. godine donosi

Preporuku

  1. Sastavnice su dužne poduzeti sve praktične i promptne mjere kako bi se ograničilo i spriječilo širenje zaraze COVID-19 među studentima, nastavnicima i nenastavnom osoblju Sveučilišta u Zagrebu.
  2. Sve sastavnice trebaju svakodnevno slati ažurirane podatke o broju oboljelih i onih u samoizolaciji: studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja voditeljici Ureda za zaštitu zdravlja studenata Sveučilišta u Zagrebu, doktorici Jesenki Jeličićić, univ. mag. med. dent. spec. na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , u za to predviđenom obrascu.
  3. Studenti, nastavnici i nenastavno osoblje Sveučilišta u Zagrebu trebaju se ponašati u skladu s donesenim odlukama/preporukama/uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
  4. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 sve sastavnice moraju u potpunosti biti pripremljene i spremne za izvođenje nastave na daljinu.
  5. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture treba se provoditi kroz aktivnosti na otvorenom.
  6. Izvannastavne aktivnosti u kojima postoji značajni rizik za zarazu COVID-19 treba do daljnjega odgoditi.
  7. Ako se u nastavnoj skupini pojavi COVID-19 pozitivna osoba, cijela nastavna skupina upućuje se na nastavu na daljinu odmah, kako bi se preveniralo moguće širenje bolesti. Daljnje postupanje mora biti u skladu s odlukom nadležne epidemiološke službe*.
  8. Studentima je opravdan izostanak s nastave u onom vremenskom razdoblju koje odgovara izrečenoj mjeri (samo)izolacije zbog zaraze COVID-19 ili zbog kontakta s oboljelom osobom.
  9. Studenti, nastavnici i nenastavno osoblje trebaju se i izvan nastave i rada na sastavnicama pridržavati svih propisanih javnozdravstvenih mjera prevencije zaraze COVID-19 i svojim odgovornim ponašanjem čuvati i brinuti se za svoje zdravlje i za zdravlje svojih kolega, suputnika i ukućana te tako biti primjer i poticaj svima ostalima.

*Osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19 mora se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom liječniku školske medicine (za studente koji nemaju izabranog liječnika obiteljske medicine u Zagrebu). Liječnik potom kontaktira epidemiološku službu koja izdaje rješenje o (samo)izolaciji.