Koronavirus (COVID-19) - najnoviji podatci i preporuke od 10. ožujka 2020.

Preporuka postupanja u sveučilištima i veleučilištima vezano uz studente koji pohađaju nastavu na studijima u Hrvatskoj ili borave u organiziranom smještaju

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Epidemiološki podaci

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 10.03.2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 114 243

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 4 023

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK  – izvor ECDC): 14 890

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK): 532

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 13

Broj umrlih u Hrvatskoj: 0

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 13 oboljelih sa COVID-19 bolesti, od kojih je ukupno 5 oboljelih osoba u Rijeci, 3 u Zagrebu, 4 u Varaždinu i 1 u Puli. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se zarazio tijekom boravka u Italiji  (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvero oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog. Tri oboljela iz Varaždina zarazila su se tijekom svog boravka u Italiji i jedan oboljeli je obiteljski kontakt poznatog bolesnika. Prvooboljeli iz Pule je osoba koja je boravila u Italiji u zahvaćenim područjima.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC, objavljeno 10. ožujka 2020.)

COVID-19 10032020

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Kini (80 879), Južnoj Koreji (7 513), Iranu (7 161), Japanu (514) i Singapuru (160) (podaci za dan 10.3.2020.).

Zemlje i područja koja u ovom trenutku smatramo na temelju dostupnih podataka, područjima sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) su:

 • Kina
 • Južna Koreja
 • pokrajine Italije: Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna, Južni Tirol, Marche
 • okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North-Rhine-Westfalia
 • Iran
 • Hong Kong
 • Japan
 • Singapur

Osobe koje dolaze iz tih zemalja/područja, povrgavaju se zdravstvenom nadzoru pri ulasku u Hrvatsku ako su zdrave. Zdravstveni nadzor  se provodi u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Bolesne osobe iz zahvaćenih područja upućuju se u bolnicu na dijagnostičku obradu i liječenje.

Dodatno, strani državljani koji dolaze iz uže definiranih područja u Republiku Hrvatsku, obvezni su provesti 14 dana u karanteni. Ovdje je popis tih područja:

 • Kina: provincija Hubei, uključujući grad Wuhan.
 • Italija:  Lombardija i provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen (Bolzano),
 • Njemačka: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia
 • Južna Koreja: grad Daegu i provincija Cheongdo
 • Iran

Kod asimptomatskih povratnika se ne preporučuje testiranje jer osoba koja je prvih dana negativna u laboratorijskom testu može nakon par dana oboljeti, drugim riječima, negativan rezultat testiranja ne bi imao nikakvog utjecaja na 14-dnevnu karantenu.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2  provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

Brojeve dežurnih teritorijalno nadležnih epidemiologa možete naći ovdje.

Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju  na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.

Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodan dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.

Dodatne mjere za sprečavanje unosa i širenja novog koronavirusa u Hrvatsku (9. ožujak 2020.)

Preporučamo da pratite mrežne stranice Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo s najnovijim informacijama!