Održan susret alumnija koji su diplomirali na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1965. do 1973. godine

U četvrtak, 13. prosinca 2018. u dvorani 'Plitvice' Centra za rehabilitaciju ERF-a održan je susret generacija studenata koji su diplomirali u razdoblju od 1965. do 1973. godine. Uz alumne, svečanosti su nazočili i nastavnici ERF-a, studenti i prijatelji. Ujedno je to bio dan kada smo obilježili 50 godina od kada su diplomirale prve generacije studenata koje su završile četverogodišnji studij (1968.) na tadašnjem Fakultetu za defektologiju.

Susret generacija organizirala je Hrvatska udruga studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, AMCA-ERF koja djeluje na ERF-u od 2010. godine.

Na početku susreta ženska klapa SORELO izvela je Akademsku himnu, a pozdravni govor održala dekanica izv. prof. dr. sc. Snježana Sekušak Galešev. Minutom šutnje odana je počast preminulim alumnima.

Svečanosti je nazočio prof. dr. sc. Mario Šafran, predsjednik Saveza ALUMNI Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik AMAC Fakulteta prometnih znanosti te dr. sc. Krunoslav Kovačević, predsjednik AMAC Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, sin značajne alumne ERF-a, pok. gospođe Emilije Kovačević.

Prof. dr. sc. Zrinjka Stančić, predsjednica AMCA-e ERF-a izložila je kratku povijest Fakulteta od njegovog osnutka 1962. kao Više defektološke škole do danas te naglasila doprinos alumna razvoju znanosti, nastavi i praksi u području logopedije, socijane pedagogije i edukacijske rehabilitacije.

Nakon prisjećanja na doprinos naših alumna razvoju edukacijsko-rehabilitacijske teorije i prakse poslušali smo narodnu pjesmu 'Zapivala ptica mala' u obradi Ljube Stipišića, a u izvedbi klape SORELO. Klapa SORELO nastala je pri ERF-u početkom 2015., a okuplja 8 mladih klapskih entuzijastica. Ime klape simbolično ujedinjuje tri smjera matičnog fakulteta (SO - socijalna pedagogija, RE - rehabilitacija, LO - logopedija). Voditelj klape je Roko Radovan, student na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije.

U nastavku susreta gđa. Spomenka Težak, muzejska savjetnica Povijesnog odijela Gradskog muzeja Varaždin, predstavila je život i znanstveno djelovanje prof. dr. sc. Zvonimira Jurasa, pionira surdologije u Hrvatskoj, jednog od osnivača Više, odnosno Visoke defektološke škole, kasnnije, Fakulteta za defektologiju, a sada Edukacijko-rehabilitacijskog fakulteta. Od 2005. po njegovoj želji, njegovu znanstvenu ostavštinu čuva Gradski muzej Varaždin.

Prije završne i zahvalne riječi svima koji su sudjelovali u organizaciji Susreta generacija, klapa SORELO izvela je narodnu pjesmu u obradi Roka Radovana 'Kad bi srela dušu tvoju'.

Susret je nastavljen u radosnom prisjećanju događaja iz prošlosti uz prigodni domjenak.