Projektne aktivnosti u okviru EU projekta Digi-ID PLUS

Edukacijsko rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu partner je na paneuropskom interdisciplinarnom projektu Digi-ID PLUS, punog naziva "Obrazovanje u digitalnim vještinama kao potpora boljem zdravlju i socijalnoj uključenosti odraslih osoba s intelektualnim teškoćama". Projekt sufinancira EIT Health, a voditeljica projekta je dr. Esther Murphy iz Trinity College Dublin u Irskoj. Osim ERF-a i nositelja projekta iz Irske, uključeni su i partneri iz Francuske, Švedske i Španjolske. Voditeljice projekta za ERF su prof. dr. sc. Daniela Bratković i prof. dr. sc. Rea Fulgosi-Masnjak, u t.z., a u projektni tim uključene su i asistentice Ana-Marija Bohaček, univ. spec. rehab. educ. i Lea Masnjak Šušković, mag. psych. te na projektu zaposlena stručna suradnica Alisa Fabris, mag. rehab. educ.

Cilj projekta je razvoj programa edukacije o digitalnim vještinama i pristupačne digitalne obrazovne platforme DigiAcademy pomoću koje će osobe s intelektualnim teškoćama (IT) lakše usvajati i primjenjivati stečene vještine. Osobit značaj projekta ogleda se u aktivnom sudjelovanju odraslih osoba s IT u svim projektnim fazama. Tako je formiran Savjetodavni odbor, koji u Hrvatskoj broji šest članova, tj. osoba s IT plaćenih za svoj angažman. Oni su predstavnici suradnih organizacija iz prakse, tj. ustanova i nevladinih udruga za osobe s IT.

Kako su članovi Savjetodavnog odbora predstavili projekt, pogledajte u sljedećem videozapisu:

Članovi Savjetodavnog odbora važan su dio projektnog tima koji svojim prijedlozima i povratnim informacijama sudjeluju u svim fazama projekta: sukreiranju programa i aplikacije, evaluaciji i diseminaciji, a neki će članovi postati i učitelji u video tečajevima koji će biti dostupni na platformi DigiAcademy. Kako izgleda snimanje video tečajeva, pogledajte na sljedećim fotografijama:

Posljednjih nekoliko mjeseci odvija se inicijalno istraživanje u svrhu dobivanja informacija o korištenju digitalne tehnologije kod osoba s IT i njihovim digitalnim vještinama, kao i željama i interesima u ovom području. Istraživanje se provodi kroz ispunjavanje za to namijenjenih upitnika te fokus grupne i individualne intervjue.

Dosad su fokus grupe i/ili intervjui provedene u sljedećim suradnim organizacijama iz nekoliko hrvatskih gradova: Centar za rehabilitaciju Zagreb, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Udruga OZANA, Udruga za samozastupanje u Zagrebu, Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama (Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek), Hrvatska zajednica za Down sindrom (Udruga za sindrom Down - 21 Split, Udruga za Down sindrom Osječko-baranjske županije), Centar za inkluziju i podršku u zajednici Pula, COO Juraj Bonači Split.

Digi-ID PLUS 04

Za više informacija, zapratite nas na Facebook stranici: www.facebook.com/digiakademija