Poziv na međunarodnu konferenciju o nestaloj djeci "Čija djeca su nestala djeca"

Međunarodna konferencija o nestaloj djeci "Čija djeca su nestala djeca" održat će se na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u petak 13. srpnja 2018. godine  u organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Cilj konferencije je prikaz i rasprava o aktualnim spoznajama (znanstvenim i stručnim) i praksama u području nestanaka djece, kako u europskim državama, tako i u Hrvatskoj. Premda je utvrđivanje broja nestale djece izuzetno kompleksan zadatak, organizacija Missing Children Europe navodi kako se na području Europe svake godine prijavi nestanak 250.000 djece, tj. jedna prijava nestanka djeteta svake dvije minute. Okolnosti nestanka djeteta mogu biti vrlo različite. Može se raditi o bjegovima djece iz obiteljskog doma ili institucija socijalne skrbi, kriminalnim otmicama, roditeljskim otmicama (u smislu pravnog skrbništva nad djetetom), djeci bez pratnje (što je naročito značajno u kontekstu migracijskih kretanja) te djeci koja su nestala iz nekih drugih razloga. Većina navedenih okolnosti stavlja nestalo dijete u brojne rizike, kako za fizičko zdravlje i dobrobit, tako i za mentalno zdravlje i generalnu dobrobit djeteta. Opseg rizika kojem je nestalo dijete izloženo nalaže važnost ozbiljnog pristupa u kreiranju politika i praksi u adresiranju ovog problema.

Zbog ograničenog kapaciteta dvorane, molimo potvrditi dolazak do 10. srpnja 2018. na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U nastavku je dostupan program konferencije.