Glasanje za projekt NOMAS do 20. listopada 2017.

Svojim glasom podržite projekt NOMAS!

Glasanje je moguće obaviti putem sljedeće poveznice: www.mojzabastart.hr/home/zs/finalisti#pan2.

Jedna osoba može dati do tri glasa, a glasati se može Facebook  ili Google računom i putem e-mail adrese (glasanje e-mailom je obavljeno kad u dolaznom mailu Unicredit-Zaba potvrdite svoj glas).

Projekt ERF-a "Implementacija dijagnostičke metode NOMAS u rodilišta i odjele neonatologije" je među prvih deset projekata u finalu natječaja Moj ZABA start u kategoriji Kultura i znanost. Riječ je o istraživačkom projektu s izraženom kliničkom primjenom. Radi se o postupcima koji se kod nas u praksi još ne primjenjuju, a populacija koja ih potencijalno treba je vrlo velika. Projekt će se provoditi u suradnji s OB Sv. Duh i Jedinicom intenzivnog liječenja novorođenčadi KBC Zagreb.

Uvođenje zlatnog standarda, NOMAS metode, značio bi prekretnicu u neonatološkom zbrinjavanju ugrožene novorođenčadi u pogledu teškoća hranjenja. NOMAS metoda (Neonatal Oral Motor Assessment Scale) primjenjuje se u brojnim neonatološkim jedinicama, rodilištima i pedijatrijskim klinikama zapadnih zemalja, a primjena različitih znanstveno utemeljenih metoda jasno razlikuje zdravstvenu skrb visoke razine od one nižih razina. NOMAS metoda se temelji na opservaciji, video snimanju i analizi čina hranjenja i kao takva je neštetna i bezbolna. Primijeniti je može isključivo logoped s važećom licencom i visokim kliničkim kompetencijama.

Dijagnostika NOMAS metodom temelj je za kreiranje terapijskih postupaka s ciljem liječenja ili umanjivanja teškoća hranjenja-sisanja-gutanja, a sam dijagnostički postupak ne nosi nikakav rizik po zdravlje djeteta.