Projektne aktivnosti u okviru Erasmus+ projekta IncEdu

Tijekom listopada i studenog intenzivirane su projektne aktivnosti u okviru Erasmus+ projekta 'Developing Inclusive Education for Students with Disabilities in Sri Lankan Universities - IncEdu' (2019 – 2023) u kojem je Edukacijsko-rehabilitaciji fakultet jedan od partnera. Koordinator projekta je University of Peradeniya, a u projektu sudjeluju četiri sveučilišta sa Šri Lanke (University of Peradenya, University of Ruhuna, Sri Lanka Technological Campus i Eastern University of Sri Lanka) i četiri europska sveučilišta (Transilvania University of Brasov, Uppsala University, Masaryk University i University of Zagreb). Voditeljica projekta za ERF je prof. dr. sc. Lelia Kiš-Glavaš, a članice projektnog tima su prof. dr. sc. Martina Ferić, prof. dr. sc. Anamarija Žic Ralić i Vesna Čavić, prof.

Od 30. listopada do 4. studenog 2022. na Transilvania University of Brașov, u Rumunjskoj, održane su radionice i predavanja u okviru WP 5: Quality Plan. Osim jednodnevne radionice Community Awareness, održana je i dvodnevna radionica Quality Assurance te 4. projektni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera.

Od 7. do 11. studenog 2022. na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu održana je Edukacija edukatora - projektna aktivnost u okviru WP 3: Developing competency of staff. Na edukaciji je sudjelovalo 13 kolega (budućih edukatora) sa četiri sveučilišta sa Šri Lanke. Cilj edukacije je osposobljavanje edukatora koji će u budućnosti educirati svoje kolege iz redova nastavnog i nenastavnog osoblja o načinima pružanja podrške studentima s invaliditetom kako bi izgradili kvalitetniji sustav podrške i osigurali održivost projektnih aktivnosti. Tijekom petodnevnog programa, kolegama je predstavljen Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i njegove aktivnosti, a članice projektnog tima održale su brojna predavanja i radionice (Ethical Issues in Working with Students with Disabilities, Some important Terms related to the Inclusion of Students with Disabilities in Higher Education, The role of participants in the higher education of students with disabilities, Diversity, Equity and inclusion in higher education, Universal Design in Higher Education). Kolege su posjetile Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta te Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, kao i Tiflološki muzej.

Sljedeća projektna aktivnost održat će se u prosincu na University of Peradeniya, Šri Lanka. Tijekom pet radnih dana održat će se predavanja i radionice za tri grupe nastavnog i dvije grupe nenastavnog osoblja sa sva četiri šrilankanska sveučilišta. To će ujedno biti i nastavak Edukacije edukatora, a pod mentorstvom članica projektnog tima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, budući edukatori će samostalno održati dio aktivnosti svojim kolegama. Uz edukaciju, planiran je i niz sastanaka s rukovodstvima pojedinih fakulteta Sveučilišta u Peradeniyi kako bi se predstavio projekt i dodatno se ukazalo na značaj stvaranja inkluzivnog ozračja u visokom obrazovanju.