Boravak profesorice Patricie Politano na ERF-u u okviru Fulbright Specialist Programa

Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za Logopediju, od 3. studenog do 7. prosinca 2019. godine boravila je prof. Patricia Politano, s University of Illinois, Chicago, SAD. Boravak je realiziran u okviru Fulbright Specialist Programa. Koordinatorica ove suradnje za ERF je izv. prof. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša.

Prof. Politano je, kao logopedinja s gotovo tridesetogodišnjim kliničkim i istraživačkim iskustvom, održala nekoliko gostujućih predavanja na Odsjeku na logopediju kao i simpozij na temu intervencija kod djece i osoba koje ne mogu komunicirati uobičajenim putem. Dogovoren je njezin doprinos u vidu pisanja poglavlja za priručnik na temu potpomognute komunikacije kao i nastavak te formaliziranje buduće suradnje između Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Sveučilišta Illinois/Chicago.

Prof. Patricia Politano je održala ukupno četiri gostujuća predavanja na Diplomskom studiju Logopedije (predmeti: Potpomognuta komunikacija i Poremećaji socijalne komunikacije). Ukupno 102 studenta su imala prilike čuti najnovija znanstvena postignuća na području uvođenja različitih oblika potpomognute komunikacije. Jedna skupina studenata je sudjelovala u odabiru rječnika i izradi indvidualiziranih komunikacijskih ploča za poticanje jezičnih sposobnosti (ne-tehnološka i visoko-tehnološka rješenja).

Dio vremena provedenog na ERF-u je prof. Politano posvetila savjetovanju obitelji djece sa složenim komunikacijskim potrebama pri čemu se ERF povezao s DV Potočnica. Procjena i savjetovanje obitelji je provedeno u Centru za rehabilitaciju ERF-a.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Hrvatsko logopedsko društvo i Gradski ured za zdravstvo pri Gradu Zagrebu su zajedničkim snagama 27. studenog 2019. godine organizirali simpozij pod nazivom Potpomognuta komunikacija: kako započeti? Jednodnevni simpozij je bio namijenjen zainteresiranim stručnjacima. Na simpoziju je prisustvovalo ukupno 74 stručnjaka (većinom logopedi i edukacijski rehabilitatori te jedna specijalistica neuropedijatrije). Svaki sudionik je dobio brošuru pod nazivom Kada komunikacija zapinje – prepoznati i djelovati. Prof. Politano je održala nekoliko interaktivnih predavanja tijekom kojih su sudionici imali priliku uvježbavati vještine modeliranja jezika.