Studentice diplomskog studija Logopedija sudjelovale na Međunarodnom programu IP Light – International Programme for SLT students: models and systems of service delivery

IP Light međunarodni je program s višegodišnjom tradicijom koji okuplja studente viših godina logopedije iz nekoliko zemalja Europe. Uključuje pet dana druženja, stručnih predavanja i radionica koje pripremaju profesori s raznih europskih sveučilišta koji dolaze sa studentima.

Pokrivena su raznolika znanstvena i stručna područja, a svaka skupina studenata iz države sudionice dužna je prije dolaska u skupinama raditi na prikazu slučaja na temu koju voditelji i organizatori unaprijed odrede. Ove je godine domaćin IP Lighta bilo Sveučilište u Birminghamu (Birmingham City University), a cjelodnevni su se programi održavali od 4. do 9. studenog 2018. u prekrasnom gradiću Stratford-upon-Avon, rodnom gradu Williama Shakespearea. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet ove je godine predstavilo devet studentica prve i druge godine diplomskoga studija Logopedija (Marija Andrijašević-Maksimović, Kornelija Berečić, Ana Faletar, Lucija Lesić, Marija Marinović, Lara Pilepić, Petra Ramljak, Anja Slovenc, Ivana Zglavnik) uz pratnju docentice Marine Milković i asistentice Ane Matić.

Raspravljalo se o načinima provođenja procjene i terapijskih postupaka populacije s razvojnim jezičnim poremećajem, afazijom, dječjom govornom apraksijom, pedijatrijskom disfagijom, poremećajima glasa, poremećajima tečnosti govora te poremećajem iz spektra autizma. Profesori su moderirali pojedine slučajeve, a studenti su aktivno raspravljali i na taj način dijelili znanja i iskustva sa studentima iz drugih država. Osim toga, sudjelovali su na radionicama koje će im pomoći u budućem znanstvenom, stručnom i kliničkom radu. Učili su o načinima pružanja relevantnih informacija roditeljima, načinima poticanja narativnih vještina kod djece, čimbenicima koje valja uzeti u obzir kada se razmatra nastavak ili prekid terapije i slično. Naposljetku su ostalim radnim skupinama predstavili što su naučili i do kojih su zaključaka došli. Osim rada, susret je obilovao druženjima, a studenti iz pojedinih zemalja ostalima su predstavljali svoju državu, grad u kojem žive i studiraju, kao i koncept studijskog programa logopedije.

Evo što o svemu kažu studentice ERF-a nakon što su se sretno vratile svojim kućama:

„Na prijavu za sudjelovanje na IP Light programu privukli su nas prvenstveno zanimljivi slučajevi iz raznih područja logopedije, ali i mjesto održavanja samog Programa. Očekivale smo kvalitetne rasprave s drugim studentima, produbljivanje postojećih i stjecanje novih znanja, usporedbu prednosti i mana kurikula diplomskog sveučilišnog studija Logopedija u Zagrebu sa studijima drugih europskih zemalja te, naravno, puno druženja i stvaranja novih prijateljstava. Kvalitetna priprema slučajeva prije odlaska u Englesku pomogla nam je da Program ne doživimo iznimno zahtjevnim te da ravnopravno sudjelujemo u raspravama i postavljanju pitanja kako profesorima, tako i drugim studentima. Pohađanje radionica bilo je nešto opuštenije te smo kroz zabavne aktivnosti upijale nova znanja i ciljane metode rada sa, primjerice, narativnim vještinama. Kući se vraćamo zadovoljne, ispunjene i ponosne, s jasnijom slikom jakih i slabih strana kao budućih stručnjaka magistara logopedije.“