Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica 2. lipnja 2023. na ERF-u

zaklada ana rukavina lijek je u namaEdukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina organizira akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja mogu se upisati punoljetne, zdrave osobe, državljani RH, u dobi od 18 do 40 godina.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi (jedna epruveta) za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Lijek je u nama, poruka je svake akcije upisa u Hrvatski registar. Njome se želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano preko 62 000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobile su 163 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Akcija pridruživanja Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se u prostorijama Nastavno-kliničkog centra Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u zagrebu (dvorana Plitvice) u petak, 2. lipnja 2023. godine, od 11 do 13 sati. 

Pozivamo sve zainteresirane osobe da se pridruže akciji i postanu potencijalni darivatelji krvotvornih matičnih stanica.