Studentice diplomskog studija Logopedija sudjelovale na Međunarodnom programu IP Light 2022

Nakon prošlogodišnje online inačice programa, ove godine IP Light „International Programme for SLT students: models and systems of service delivery“ održao se uživo, u malenome mjestu pokraj rodnoga grada Williama Shakespearea, Stratford-upon-Avona. U programu su sudjelovali studenti i predavači iz Ujedinjenoga Kraljevstva (Birmingham City University), koji je ujedno bio i domaćin ovoga programa, Nizozemske (HAN University of Applied Sciences u Nijmegenu i Hogeschool Rotterdam), Belgije (Artevelde University College Ghent), Portugala (Instituto Politécnico de Setúbal), Španjolske (Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport u Barceloni) i nikad veći broj studenata iz Hrvatske (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Čak je 19 studentica diplomskoga studija Logopedije ove godine predstavljalo Hrvatsku i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (Ana Martinović, Ana-Marija Koški, Berta Bregović, Božena Zrilić, Bruna Branica, Dora Alilović, Doris Petelin, Doris Župan, Ela Novak, Ivana Škobo, Izabela Spajić, Karla Marinko, Lea Polić, Matea Tadić, Mia Bralić, Mišela Vuković, Nika Bešenić, Valentina Kišan, Vanesa Zubčić) uz pratnju docentice Marine Milković i asistentice Ane Matić Škorić.

Ovaj program okuplja studente viših godina logopedije, koji tjedan dana zajedno rade na studijama slučajeva, sudjeluju na raznovrsnim radionicama profesora iz cijele Europe te međusobno izmjenjuju znanja i prakse o različitim područjima logopedije. Program pruža jedinstvenu priliku da kroz vođeni grupni rad studenti dođu do niza zaključaka o slučajevima koje su prije samoga programa pripremili, a koji obuhvaćaju širok spektar različitih područja kojima se logopedi bave – sve od mucanja, poremećaja glasa, poremećaja iz spektra autizma, afazija, dvojezičnosti i razvojnog jezičnog poremećaja, rascjepa nepca te dječje govorne apraksije. Kroz taj rad mogle su se uvidjeti mnoge razlike i sličnosti među pojedinim zemljama, a konačne zaključke i usporedbe svaka je grupa predstavila ostalim sudionicima.

Između svog tog rada našlo se i nešto vremena za razgledavanje grada, zabavu, ali i za predstavljanje država, kultura i fakulteta svih sudionika putem prezentacija i dijeljenja tradicionalnih lokalnih slastica.

Evo što o cijelom programu kažu naše studentice nakon što su se dojmovi slegnuli:

Za nas kao studente i buduće stručnjake, ovo iskustvo bilo je izrazito korisno i obogaćujuće za naš profesionalni, ali i osobni razvoj. Vrlo je zanimljivo bilo slušati o razlikama u studijskim programima koji se provode u drugim europskim zemljama, kao i upoznati se s njihovim pristupima u logopedskoj procjeni i terapiji te predstaviti naš sustav.

Organizirane radionice, na kojima smo imale priliku sudjelovati, bile su vrlo zanimljive i povezane s različitim područjima logopedije te su nam pružile uvid u različite metode rada koje koriste stručnjaci iz pojedinih dijelova Europe. Druženje i upoznavanje s kolegama iz drugih zemalja također će nam ostati u lijepom sjećanju. Cijelo iskustvo nam je pomoglo u spoznaji koliko znanja zapravo imamo te nas dodatno izgradilo kao buduće stručnjake logopede.

Naposljetku, s ponosom, iščekivanjem i uzbuđenjem možemo najaviti da će sljedeća država domaćin, koja će ugostiti ovaj međunarodni program, biti upravo Hrvatska.

Vidimo se 2023. godine u Zadru!